Secretariaat: Jol 30-27 8243 HA LELYSTAD, telefoon: 0320-221397, IBAN: NL55INGB0006154844, KvK Lelystad nr: 39075552

Kapershistorie

Het Kapers Koor Lelystad werd opgericht in 1994 door Marijke Kienhuis, die op een door haar georganiseerde kennismakingsavond in de Kubus zich wist te omringen door een aantal enthousiaste mensen die van zingen hielden en wel wat zagen in het zingen van zeemansliederen en shanty's. Langzamerhand groeide dat uit tot een koor van 45 personen en waren zowel mannen als vrouwen ervan lid. Het werd het eerste shanty- en zeemans­liederenkoor in de Flevopolder en meteen ook het eerste gemengde zeemanskoor!!
Dit leverde vaak reacties op van mensen, die menen, dat vrouwen niet in een kaperskoor thuishoren. De geschiedenis leert ons anders. De wreedste zeerovers waren vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan Anne Bonny en Mary Read, die in het begin van de achttiende eeuw de caraïbische wateren onveilig maakten. Of Grace O´Malley, dochter van de beruchte Ierse piraat Owen O´Malley, die op haar zestiende zelf piraat werd. Piraterij, ook door vrouwen, is niet iets van alleen de 17de en 18de eeuw, maar van alle tijden. Zie hier een uitgebreid overzicht van vrouwelijke zeerovers van vòòr het begin van onze jaartelling tot heden op Wikipedia.

Meer maritieme wetenswaardigheden vindt u op onze trivia pagina.

Onze eerste oefenlokatie was een lokaaltje van camping het Oppertje aan het Bovenwater. Dit lag een stuk buiten Lelystad en dat werd door veel leden toch wel als bezwaarlijk ervaren. Toen een van de leden een groter huis in Lelystad kreeg, hebben we daar nog een tijdje gerepeteerd, totdat we een onderkomen vonden in het EHBO-gebouwtje “De Spalk” aan de Gelderse Hoek. Hier hebben we vele jaren met plezier gereperteerd en we bewaren dierbare herinneringen aan die tijd. Toen de EHBO dit gebouw verliet, moesten wij er ook uit en na in diverse andere localiteiten te hebben gereperteerd, hebben wij in januari 2008 onderdak gevonden in Wijkcentrum de Dukdalf, een toepasselijke naam voor ons Kapersnest dat wij hier met veel plezier en voldoening gevestigd hebben. In 2017 hebben we dit onderkomen moeten verlaten wegens een geplande grondige verbouwing. We repeteren nu in MFA De Hanzeborg aan de Konings­bergen­straat 201 in Lelystad.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door accordeon, trekzak en slagwerk. In tegenstelling tot de forebitters, balladen en zeemansliederen werden shanty's aan boord altijd a capella gezongen en alleen tijdens het werk. Niet in de vrije tijd en zeker niet aan de wal. Bij het overige gezang werd wel muziek gemaakt op een trekzak, een gitaar, een vedel, of wat er maar voorhanden was. Bij gebrek aan een muziekinstrument werd ook wel gebruik gemaakt van twee lepels om het ritme aan te geven. Omdat het ritmisch bespelen van de lepels nog niet zo eenvoudig is, is daarom hier even een korte cursus playing the spoons van David Holt.

Hoewel het repertoire aan shanty's en zeemansliedjes enorm is zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe liedjes om ons te kunnen onderscheiden van de vele shantykoren die Nederland rijk is en we kunnen daarbij de hulp inroepen van Shanty Nederland, de Nederlandse vereniging van shantykoren. Maar er zijn meer bronnen. In shantykringen circuleren diverse boeken met teksten en bladmuziek en af en toe vinden we een zeemanslied op een oude 78-toeren grammofoonplaat. Een grote inspiratiebron is ook het boek Shanties from the Seven Seas van de laatste echte shantyman Stan Hugill, die zelf in het begin van de twintigste eeuw nog als shantyman op de grote zeilschepen heeft gewerkt. Zijn boek wordt beschouwd als de Bijbel voor shantymen.

De band met het water is ook in onze omgeving erg sterk. Wij hebben weliswaar geen zeevarende of vissende traditie maar in de Flevopolder weet men wel degelijk wat de strijd tegen het water betekent!!! Hier is nieuw land uit zee gewonnen en een hele polder nieuw ingericht!

Geregeld wordt ons koor dan ook uitgenodigd om op te treden bij evenementen als: Het openen van een nieuwe haven of een nieuwe sluis, maar ook bij de te water lating van de Batavia, de beroemde replica uit de Gouden Eeuw die geheel in stijl is nagebouwd in Lelystad en wij waren uiteraard van de partij toen de Batavia uitvoer voor haar grote reis naar Australië.

Vanzelfsprekend waren wij ook present bij de terugkeer in 2001 van dit prachtige schip in Nederland.

 

trivia
logoterug